(untitled) (Kasb-Hunar Ta’limi, 2026)
Mazkur maqolada nogironlik fenomeniga nisbatan shakllangan tibbiy va ijtimoiy yondashuvlarning nazariy-amaliy jihatlari ilmiy tahlil qilingan. Tibbiy model doirasida nogironlik individual patologik muammo sifatida qaralsa, ijtimoiy modelda e’tibor jamiyat tomonidan yaratilgan to‘siqlar va infratuzilmaviy cheklovlarga qaratiladi. Maqolada ushbu ikki modelning farqlari va ularni zamonaviy biopsixosotsial yondashuv doirasida integratsiyalash zarurati asoslangan bo‘lib, inklyuziv muhit hamda raqamli texnologiyalarning nogironligi bo‘lgan shaxslar hayot sifatini oshirishdagi o‘rni yoritilgan.